WELKOM in CAMBODJA

 
 HOME
 
Algemeen
Visa
Geld
Vaccinaties
Eten en drinken
Klimaat
Kleding
Kaart Cambodja
Provincies van Cambodja
Afstandstabel
de Koning
de Bevolking
de Bergstammen
Economie
Boeddhisme
Naga's
Nederlandse Ambassade?
Belgische Ambassade?
Rode Khmer
Pol Pot
Graf van Pol Pot
 PHNOM PENH
 
Phnom Penh
Bus Routes (Cambodja)
Hotels Phnom Penh
Phnom Penh Plattegrond
Phnom Penh Markten
Russian Market
Central Market
Koninklijk Paleis
Independence Monument
Wat Phnom
Genocide Museum
Killing Fields
Kids City
Casino NagaWorld
Sorya Shopping Center
Sovanna Shopping Center
Dragon Waterpark
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampong Speu
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Vliegen naar Cambodja
 Links
 Rondreizen
 Parkeren Schiphol
 Contact
 Privacybeleid
 

- Pol Pot -
Lees ook: Graf van Pol Pot; de Rode Khmer; de Killing Fields en het Tuol Sleng Museum


Een jonge Pol Pot
Pol Pot

Pol Pot was leider van de maoïstische communistische partij, de Rode Kmer, in Cambodja. Pol Pots naam was Saloth Sar en werd op 19 mei 1925 geboren in Prek Sbauv.
Na zijn mislukte studie (elektrotechniek) in Parijs, werd hij lid van de communistische partij. De Fransen hadden de macht in Cambodja en er begon een vrijheidsstrijd. Nadat de strijd tegen de koloniale Fransen was gewonnen, werd prins Norodom Sihanouk leider van Cambodja.

Pol Pot werd in 1963 gekozen tot secretaris van het centraal comité van de partij in Cambodja. In datzelfde jaar vluchtte hij de bergen in. Van daaruit leidde hij de guerrillastrijd van de militaire vleugel van de maoïstische communistische partij, de Rode Khmer, tegen het regime van prins Norodom Sihanouk.

Pol Pot raakte onder de indruk van de bergvolkeren, die zelfvoorzienend waren en geen geldeconomie hadden. Hij bezocht voor zijn machtsovername meerdere malen (in het geheim) zijn grote leermeester Mao in China. Mao trad op als beschermheer van Pol Pot en steunde de zaak materieel en ideologisch. Mao hoefde echter niet op dankbaarheid te rekenen. Een collega van hem, Kea Mas, die zich lovend over Mao had uitgelaten, werd doodgemarteld

Nadat Lon Nol de koning Norodom Sihanouk had afgezet, werd de bevolking steeds meer in handen gedreven van Pol Pot. Mede doordat de Amerikanen bombardementen op Cambodja uitvoerde om de aldaar gelegerde Vietcong aan te vallen.
De Rode Khmer werd steeds sterker, en het regime van Lon Nol zakte in elkaar. Tenslotte vluchtte Lon Nol naar de Verenigde Staten.

Op 17 april 1975 trokken de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh binnen. Pol Pot werd premier van Cambodja, dat werd omgedoopt tot Democratisch Kampuchea.
Hij trachtte op bloedige wijze van Cambodja een communistische landbouwstaat te maken in navolging van Mao's Denken. Steden moesten verdwijnen en iedereen moest boer worden. Geld, onderwijs, godsdienst en privébezit werden afgeschaft.
Huwelijken werden voortaan gearrangeerd, en kinderen werden gescheiden van hun ouders. Personen die niet meewerkten werden omgebracht. Ook intellectuelen en academici werden gedood, waarbij het dragen van een bril of het spreken van een vreemde taal iemand tot verdachte maakte.
Pol Pot geloofde namelijk niet in hun ideeën en beschouwde hen als lastige obstakels.
Pol Pot staat voor politique potentielle, een bijnaam die hij voor zichzelf had bedacht. Zijn werkelijke naam was Saloth Sar

Over het geïsoleerde regime van Pol Pot was aanvankelijk niets bekend, maar na verloop van tijd werd het voor de buitenwereld duidelijk wat er in Cambodja gebeurde.
Op 25 december 1978 vielen troepen van Vietnam Cambodja binnen en verdreven de Rode Khmer. Pol Pot vluchtte met dertigduizend Rode Khmers en bijna 100 duizend burgers naar de grens met Thailand en wist nog bijna twintig jaar stand te houden in de jungle, gesteund door Thailand dat hem gebruikte als buffer tegen de Vietnamezen.
Cambodja werd bezet door Vietnam. De bezetters installeerden een marionettenbewind en maakten duidelijk wat voor misdaden er waren gepleegd onder het bewind van Pol Pot. Ze veroordeelden het regime als 'rood fascistisch'.
In 1989 trokken de Vietnamezen zich terug, omdat ze niet langer financieel werden gesteund door de Sovjet-Unie die op dat moment zelf in elkaar zeeg. Pol Pot trok zich terug in Anlong Veng.

Vanaf 1996 stortte het Rode Khmer-leger ineen. Steeds meer Rode Khmers liepen over naar het Cambodjaanse regeringsleger. Zelfs de kopstukken deserteerden.
Tenslotte werd Pol Pot door zijn vroegere Nummer Twee Ta Mok berecht en tot levenslang huisarrest veroordeeld. In april 1998 viel het regeringsleger het laatste bolwerk aan.
Ta Mok vluchtte het oerwoud in, met Pol Pot, die enkele dagen later overleed. De officiële doodsoorzaak was een hartinfarct, maar de omstandigheden rond zijn dood waren verdacht, en zijn lijk werd op een vuilnishoop verbrand voor het officieel onderzocht kon worden.
Enkele dagen eerder had de Amerikaanse president Clinton gesteld dat Pol Pot wegens zijn misdaden terecht zou moeten staan.
Mogelijk pleegde hij daarom zelfmoord.
Een andere theorie is dat hem door anderen het zwijgen is opgelegd omdat ze bang waren voor wat hij tijdens een proces over hen zou zeggen.

Graf van Pol Pot
Het graf van Pol Pot, vlakbij Anlong Veng

In totaal zijn onder zijn bewind anderhalf tot twee miljoen Cambodjanen zijn omgebracht. Dat was toen een vijfde van de Cambodjaanse bevolking.

Lees over het graf van Pol Pot in Anlong Veng!

Lees over genocide van Pol Pot

Lees over de "Killing Fields"

Lees over het "Tuol Sleng" Museum (Genocide museum)

Pol Pot in zijn nadagen

  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------